Kullanıcı Adı
Şifre
Şifremi Unuttum
Ana Sayfa | Konu Özetleri | Deneme Sınavları | Soru Bankası | Duyurular | Sınav Sonuçları | Personel İlanları | 19 Kasım 2017 Pazar
Konu Özetleri
KPSS-A Konuları
KPSS-B Konuları
KPSS-SB Konuları
Deneme Sınavları
KPSS
KPSS-A
KPSS-SB
Bilgi
 Online Ziyaretçi: 66
Arama
 
Soru Bankası
KPSS Soruları
KPSS-A Soruları
KPSS-SB Soruları
Diğer Sınavlar
Sınav Sonuçları
KPSS Sonuçları
KPSS-SB Sonuçları
Diğer Sınav Sonuçları
İnsan Kaynakları
Personel İlanları
Sorularla KPSS
Verimli Ders Çalışma
Kişisel Gelişim
İlkyardım
Linkler
İlköğretim
Gezi Rehberi
Ansiklopedi
İlköğretim Kaynakları
Son Depremler
Web Hosting
Sayısal Loto
Şans Topu
İnternet Rehberi
İlkyardım Eğitim Mrk.
İlkyardım Eğitim Mrk.
Soru Bankası
 
2003 KPSS GENEL YETENEK SORULARI

1.    Ahmet Mithat Efendi’nin “Felatun Bey ile Rakım Efendi” adlı romanı, Avrupa uygarlığı çevresine girmeye başlayan Türkiye’de, bu yeni uygarlığı hazmedemeyen “züppe” tipini anlatmaktadır. Felatun bey, Avrupa uygarlığının yalnızca kabuğunu görmüş, Avrupalının yalnızca süs ve giyiniş yönünü taklit etmiştir. Yazar, bu tipi daha iyi canlandırabilmek için, Felatun Bey, Avrupa uygarlığının yalnızca kabuğunu görmüş, Avrupalının yalnızca süs ve giyiniş yönünü taklit etmiştir. Yazar, bu tipi daha iyi canlandırabilmek için, Felatun Bey’in karşısına, Avrupa kültürün kavramış olan Rakım Efendi tipini çıkarmıştır.

Bu parçada “yalnızca kabuğunu görmek” sözüyle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?

  1. Öze inmeyen
  2. Kültürü önemsemeyen
  3. Dış görünüşe önem veren
  4. Gösteriş meraklısı olan
  5. Aşırılıklardan hoşlanan

Cevap: A

 

2.    Çeşitli uygarlıklardan kalma yapıtları barındıran İznik sokaklarında gezerken çini ustalarının atölyelerini görebilir, İznik çiniciliğinin geçmişten bugüne dek izini sürebilirsiniz.

Bu cümledeki “geçmişten bugüne dek izini sürmek” sözüyle anlatılmak istenen, aşağıdakilerden hangisidir?

A.     Turistik açıdan değerini anlamak

B.     Püf noktalarını görmek

C.     Tarihsel gelişimini izleyebilmek

D.     Farklı yönlerini ortaya çıkarmak

E.      Popüler olmasını sağlamak

Cevap: C

 

3.    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir başka kişinin düşüncesine yer verilmiştir?

A.     1960’ların sonlarına doğru Sabahattin Ali’yi nihayet okuyabilmiştim.

B.     Sabahattin Ali bence büyük bir romancıdır, tıpkı büyük bir hikayeci olduğu gibi.

C.     “Kuyucaklı Yusuf”, tıpkı “İçimizdeki Şeytan” ve “Kürk Mantolu Madonna” gibi, edebiyatı

D.     Kuyucaklı Yusuf’u “İçimizdeki Şeytan”dan daha gerçekçi saymakla birlikte, eserde romantizmin ve halk romanlarının izlerin yakalar.

E.      Sabahattin Ali’nin üç romanını da her zaman büyük bir hayranlıkla okudum.

Cevap: D

 

4.      I. Bu kitap, Orhan Veli’nin bütün şiirlerini bir araya getiriyor.

      II. Kitapta, şiirlerin yazıldığı tarih ve yayımlandığı dergiler de belirtiliyor.

III. Bu derleme, sanatçının ilk şiirleri ile sonraki beş şiir kitabında yer alan ürünlerini kapsıyor.

      IV. Bu şiirlerden bir kısmı kitap olarak beş yıl önce yayımlanmış.

V. Kitaplarına aldığı ve almadığı şiirlerin karşılaştırmalı bir yöntemle anlatılması, Orhan Veli’nin şiirlerindeki gelişimin kolaylıkla izlenebilmesini sağlıyor.

Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisine yazar kendi yorumunu da katmıştır?

Cevap: E

5.      Bu adamın ekonomik gelişmesinde öne çıkan sektörlerin başında turizm, tarım ve elişi sanatçılığı geliyor. Turizm çalışmaları, burada 20. yy.’ın başında başlamış ve 1960’ların ilk yıllarında eski bir uygarlığa ait sanat eserlerinin bulunmasıyla bir hayli hareketlenmiş. Bundan sonra turizme yönelik yatırımlara önem verilmiş. Büyük ve lüks oteller yapılmaya başlanmış.

      Yukarıdaki parçada sözü edilen adada turizmin hız kazanmasına öncülük eden etken aşağıdakilerden hangisidir?

A.    20 yy’da başlayan turizm çalışmaları

B.     Eski bir uygarlığa ait olan sanat eserlerinin bulunması

C.    Büyük ve lüks otellerin yapılması

D.    Turizme ayrılan ekonomik payın artması

E.     Ziyarete gelen turist sayısının hızla artması

Cevap: B

 

6.      I. Bizler, yol üzerindeki yamaçlara serpilen köylerde doğup büyüdük

II. Çocukluğumuzu çamurdan oyuncaklar yaparak, çelik çomak oynayarak, çay toplayarak, inek güderek geçirdik.

III. Umutlarımız oldu hiç gerçekleşmeyen, düş kırıklıklarımız oldu bizde ezikliğe yol açan

IV. Sepetler aldık sırtımıza kendimizden büyük yükler taşıdık.

V. Daha fazla çay toplamanın, daha ağır yük taşımanın, daha fazla toprak kazmanın ne anlama geldiğini bilmeden yaşadık.

Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde yazar, duygusallığını daha net bir biçimde ifade etmiştir.

A. I            B. II                 C. III               D. IV               E. V

Cevap: C

 

7.      I. Genellikle, öğretici amaçla yazılan kitapların güç okunan, asık suratlı bir yanı vardır.

II. Bu, kuramsallıktan, öğütçülükten ya da kurallara aşırıca bağlanmaktan doğan olumsuz niteliklerin bir sonucudur.

III. Bu kitapta ise, özellikle bunlardan kaçınılmaya çalışılmıştır.

IV. Açıklamalar ve kurallar somut örneklere dayandırılmıştır.

V. Bu da kitaba rahat ve kolay bir okunurluk kazandırmıştır.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisi kendinden önceki cümlenin nedenini açıklamaktadır.

A. I            B. II                 C. III               D. IV               E. V

Cevap: B

 

8.      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “beğenme” sözkonusudur?

A. Dağın Öte Yüzü üçlüsünün birinci kitabı olan Ortadirek ilk olarak 1960’da yayımlandı.

B.     Ortadirek bugüne kadar okuduğum en mükemmel Türk romanıdır.

C.     Her yazınsal metin, kendini kuşatan daha önceki metinlerin ortamına doğar.

D.     Romancılarımız, Türkiye’nin geçirmekte olduğu toplumsal dönüşüm dolayısıyla Doğu-Batı sorunsalından kaynaklanan sorunlara karşı daha duyarlıdırlar.

E.      Edebiyatın başarısı,utlu dünya ütopyasını harlandırmasındadır.

Cevap: B

 

9.      I. Sanatlar arasında geleneği en güçlü tür, şiirdir.

II. Hangi akım moda olursa olsun, hangi anlayış doruğa çıkarsa çıksın, şiirhep iktidardadır.

III. Çünkü, günlük yaşamın tutanağıdır şiir.

IV. Kitleleri ardından sürükleyen bir işlev de üstlenmiştir. Çoğu zaman.

V. Yığınları coşturmuş, onlara türlü mesajlar iletmiştir.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde tanım yapılmıştır.

A. I            B. II                 C. III               D. IV               E. V

Cevap: C

 

10.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

A. Bilinçli insan ne yapacağını iyi bilir.

B. Sizin çalışma metodunuzu çok beğeniyorum.

C. Önce, eğitimdeki şiddete son verilmelidir.

D. Hiç kimseyi bu kadar bekletmeye hakkınız yok.

F.      Onun bu tavrı beni oldukça rahatsız etti.

Cevap: E

 

11.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kesme ( ‘ ) işaretinin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A. THY’nin Tokyo seferleri başladı.

B. Zonguldak’ı kalkınmada öncelikli il ilan ettiler.

C. O tarihte İstanbul’da olduğunu hatırladı.

D. Ankara’lı iş adamları bu yıl daha az vergi verdiler.

E    TBMM’nin kuruluş yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Cevap: D

 

12.  Arnavut kaldırımlı dar (I) sevimli sokakları (II) sarı (III) mavi desenlerle süslenmiş duvarları (IV) begonya kokulu (V) küçük ve şirin avlularıyla sanki o sihirli dönemi günümüze taşıyor bu kent.

Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerden hangisine bir noktalama işaretinin konması yanlış olur.

Cevap: E

 

13.   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylemin kimin tarafından yapıldığı belli değildir?

A.   Salon, tören için hazırlandı.

B.    Çiçekleri bir vazoya yerleştirdi.

C.   Açılışın gecikebileceğini haber verdi.

D.   Birkaç dakika kendi kendine söylendi.

E.    Emanetin zamanında teslim edilmesini rica etti.

Cevap: A

 

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde arasöz vardır?

A.     Karacaoğlan, Aşık edebiyatımızın en özgün sesidir.

B.     Sabahattin Ali’nin roman kahramanlarından biri olan Kuyucaklı Yusuf, yardımsever bir insandır.

C.     Kirli sular, ne yazık ki, kuyuların sularına karıştı.

D.     Çocuğun ağlamaklı gözlerle yalvarması, onun acısını daha da büyüttü.

E.      Herkes, daha anlamlı ve güzel bir dünya için çalışmalı.

Cevap: C

 

15.  İyi bir cümleden ne bir sözcük çıkarılabilir ne de bir sözcük eklenebilir.

       Bu cümledeki anlatım bozukluğu, aşağıdaki değişikliklerin hangisiyle giderilebilir?

A.     “ne de” bağlacından sonra “cümleye” sözcüğü hangisiyle giderilebilir?

B.     “bir” sözcükleri cümleden atılarak

C.     “de” bağlacı cümleden atılarak

D.     “cümleden” sözcüğünden sonra virgül (,) konarak

E.      “iyi bir” sözü cümleden atılarak

Cevap: A

 

16. Yazar (I) geçtiğimiz aylarda (II) kendi (III) otobiyografisini (IV) yazarak yine (V) adından sözettirdi.

       Bu cümledeki anlatım bozukluğu, numaralanmış sözlerden hangisinin atılmasıyla giderilebilir?

A. I           B. II                 C. III               D. IV               E. V

Cevap: C

 

17.  I. Oyunun----- insan ilişkileriyle güçlendirilmiş trajikomik bir anlatım var.

       II. Oyunumuz, ----- toplumsal yaşama bakışını yansıtan çağdaş bir komedidir.

       III. Oyun, ------ yaşamdaki gerçeklerle insanın düşünceleri arasındaki uçurumu vurguluyor.

       IV. Oyunda, ----- geleneksel Türk tiyatrosunun kahramanları, günümüz gerçekleriyle karşı karşıyadır.

       V. Oyun, ----- sonra yaşamı bütünüyle değişen bir kızın öyküsüne dayanmaktadır.

       Yukarıdaki cümlelerin hangisinde ya da hangilerinde anlatım bozukluğunun giderilmesi için, boş bırakılan yene uygun bir sözcük getirilmelidir?

A.     I, III

B.     III, IIII

C.     I, IV

D.     II, V

E.      IV, V

Cevap: D

 

18.  Seke seke gidip giydin terliği,
Şişeyi getirip bıraktım masanın üstüne.
Yüzümü yıkadım. Bir portakalı dişledim.
Sonra yandaki odaya geçip perdeyi araladım.
Güzelce bir akşam oluyordu.
Güzelce bir gün olmuştu belki.

       Benim için yaşanmamış bir gündü.

       Döndüm içeri. Vazodaki kurumuş çiçekleri gördüm.

       Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır.

A.     Betimleme

B.     Açıklama

C.     Tartışma

D.     Karşılaştırma

E.      Öyküleme

Cevap: E

 

19. (I) Edebiyatın sorunlarından günlük yaşamın renklerine kadar geniş bir coğrafyada koşturur kalemini

       (II) Sanatçının Karanfil Kokusu adlı eseri tekrar yayımlanmaya başladı.

       (III) Kaleminden dökülen sözcükler, kullandığı dil, okura yepyeni tatlar sunar.

       (IV) Bunlarda “lezzet” sözcüğünün dildeki tam karşılığını bulabilirsiniz.

       (V) Okur olarak, böyle bir dil ustasını, yapıtları aracılığıyla tanımış olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

       Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi düşüncenin akışını bozmaktadır.

A. I           B. II                 C. III               D. IV               E. V

Cevap: B

 

20. ...... Bu yaşa geldim, hala yol gösterirler bana; gerçi yaşamı yakından tanırım; ama gene de okuduğum her şey, insanın daha önce fark etmediğim bir yanını ortaya çıkarır. Birikimime yeni değerler kazandırır.

        Bu parçanın giriş cümlesi aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A.     Kitap insanlığın ortak emeğinin ürünüdür.

B.      Yazarların yaşamı kitaplara yansır.

C.     Kitaplar, yaşamımdaki önemini koruyor.

D.     Kitap insanın yaratıcılık yeteneğini geliştirir.

E.      Kitap, insanları tanımada yol göstericidir.

Cevap: C

 

21.  Sanat dünyasında bir yeri olanlar, bu işe hevesli olanlara “Yapıtların fena sayılmaz; ama  falancanın taklidi olmuş.” Diyerek onları küçümsemezler mi? Oysa...

       Bu parça düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisiyle sürdürülebilir?

A.     Genç sanatçılar, söylenenlere kulak asmamalı; yanlış da olsa, kendi bildiklerini yapmalılar.

B.     Büyük sanatçı genç sanatçılara hep olumlu şeyler söylemelidir.

C.     Bu işin büyük bir uğraş gerektirdiğini her defasında yeni olana hatırlatmalılar.

D.     Sanat dünyasına yeni giren kişinin önceki ustalardan etkilenmesi doğaldır.

E.      Gençler büyük sanatçıların uyarılarını dinlemeli, onlara hak vermelidir.

Cevap: D

 

22. Şiirlerini, lise öğrencilerinden tutun da kendisinden yaşlı kimselere kadar, birçok kişiye okur: onların tepkilerini incelerdi. Dilden dile, kulaktan kulağa gidip gelirken, şiirin nereleri kalıyor, nereleri aşınıyor, not ederdi. Birçok şiiri, daha hiçbir dergide yayımlanmadan bütün yurdu dolaşır, sora kendisine döner gelirdi. Bu uzun yolculuktan tek bir kelimesi aksamadan dönen şiirleri okşarcasına okur: ötesi berisi kırılıp dökülenler olursa kızmaz, onları tekrar üzerinde çalışmak üzere saklardı.

       Bu parçada sözü edilen şair için aşağıdakilerdin hangisi söylenemez.?

A.     Şiirlerinde değişiklik yapmaktan rahatsızlık duymaz.

B.     Şiirlerini okurların tepkisine göre biçimlendirir.

C.     Şiirlerini insanlarla paylaşmayı sever.

D.     Şiirlerini çeşitli bakış açılarıyla değerlendirir.

E.      Şiirlerini dergilerde yayımlatmaktan kaçınır.

Cevap: E

 

23.  Eylülü biraz rahat geçiriyoruz. Ekim ayında başlıyoruz bir sonraki yılın programı için çalışmaya. Ocak ayında konserlerimiz devam ederken biz gelecek yılın projelerini hazırlıyoruz. Nisan ayında bunların ancak ön hazırlıklarını tamamlamış oluyoruz.

       Bu sözler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?

A.     Konser düzenleme hazırlıklarına ne zaman başlıyorsunuz?

B.     Konser programı hazırlamanın zorlukları nelerdir?

C.     Konser programınızı ekip olarak mı hazırlıyorsunuz?

D.     Hangi sıklıkta konser veriyorsunuz?

E.      Konserlerinize gösterilen ilgiden memnun musunuz?

Cevap: A

 

24.  Öykülerinin konularını niçin yaşamdan almıyorsun da kendini zorlayarak masa başında uydurmaya çalışıyorsun? Sabah kahvaltısından sonra çık sokağa, herhangi bir kent içi otobüsüne bin. Yollarda yürü, parklarda otur, onunla bununla konuş. Bir gezgin köfteciden karnını doyur. Bir arkadaşının yazıhanesine, işyerine git. Böyle bir gün yaşarsan göreceksin ki onbeş, yirmi konu kendiliğinden seni bulacak. Konuları yazmaya zaman bulamayacaksın.

       Bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A.     Öykünün düş ürünü olma zorunluluğu yoktur.

B.     Düş ürünü öyküler, okuru daha çok etkiler.

C.     Yaşadığımız hayattan öykü için bir çok konu çıkarılabilir.

D.     Öykü yazmak gerçek hayattan kopmayı gerektirmez.

E.      Sadece gerçek hayattaki insanları gözlemleyerek de öykü yazılabilir.

Cevap: B

 

25.  Kitaplar ne müzeler ne de başka bir şey, bir uygarlığı özüyle tanımaya yetebilir. Özellikle müze gezilerinden sonra bir algılama eksikliği duyarım. Beş duyumla duyumsayabildiğim bir nesneyi görmüş, koklamış da dokunamamış gibi olurum. İlle de gidip o uygarlığın doğup geliştiği yerleri görmeli, o topraklarda yürümeli, oranın havasını solumalı, göğünü seyretmeliyim.

       Bu parçada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A.     Müzeleri gezmenin, bir uygarlığı tanımada en etkili yol olduğu

B.     Uygarlıkların gizeminin kolay kolay çözülemeyeceği

C.     Uygarlıkları daha iyi kavrayabilmek için onların oluştuğu ortamlarda bulunmak gerektiği

D.     Geçmişi öğrenmekle insanın mutlu olamayacağı

E.      Uygarlıklara ait bilgilerin ancak duyu organlarımız aracılığı ile sağlanabileceği

Cevap: C

 

26.  Filipinler’deki bu adada, MÖ 3500 yılına ait kaya tapınağı, burada yerleşim tarihinin ne kadar eski olduğunun göstergesi. Bu tapınağın, Mısır piramitlerinden yaklaşık 1000 yıl önce yapılmış olması dikkat çekiyor. Son yıllarda önemli restorasyon çalışmalarının yapıldığı kale içindeki müzeler ve katedral de görülmeye değer. Katedralin düz tavanında, perspekttiften yararlanılarak oluşturulan sanal kubbe gerçekten şaşırtıcı.

       Bu parçada, sözü edilen adadaki yapıtlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A.     Tapınağın tarihi açıdan önemine

B.     Hangi yapıtlarda restorasyon çalışmaları yapıldığına

C.     Tapınağın hangi tarihte yapıldığına

D.     Hangi uygarlık tarafından yapıldığına

E.      Katedralin mimari bir özelliğine

Cevap: D

 

27.  Oyunda ünlü bir yazarla bir kadın arasındaki, oyun sırasında tanıyacağınız bir başka kişinin de içinde olduğu bir aşk öyküsü anlatılmaktadır. Bir başka anlatımla oylun, bir aşk çemberi içinde yer alan, aralarında farklı ilişkiler olan insanları ve onların yaşadıkları çeşitli gerçekleri sergilemektedir. Başta bilinmeyen bu gerçeklerin ortaya çıkması, oyunun merak ögesini oluşturmaktadır. Taşıdığı sürprizlerle gelişen oyun, böylece bir devinim kazanıyor ve bittiği yerde yeniden başlıyor.

       Bu parçada sözü edilen oyun, aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?

A.     Üç kişinin içinde bulunduğu bir aşk  öyküsünü anlatan

B.     Sürprizlerle dolu olan

C.     İlgi çekici ve akıcı içeriğe sahip olan

D.     İçiçe geçmiş oyunlardan oluşan

E.      Yoğun tartışmalara neden olan

Cevap: E

 

28.  Dillerin sözcükleri gökten inmemiştir, bir gereksinmeden doğmuştur. Her ulus, dini işleyerek kendine gerekli kavramları yaratmıştır. Biz de artık enine boyuna düşünmeden yabancı sözcüklere sarılmayalım. “Buna Türkçe’de ne denir?” diye düşünelim. Anlamadığımız sözcüklerin büyüsüne kapılıp alacakaranlık içinde dolaşacağımıza, onların ne demek olduğunu araştıralım; ondan sonra kullanalım. Türkçesi yoksa onlara Türkçe karşılıklar arayalım. Bunu anadil bilinciyle yapalım.

       Bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisi çıkarılamaz?

A.     Türkçe geniş bir sözcük haznesine sahiptir.

B.     Diller ihtiyaçların bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

C.     Anlamını bilmediğimiz sözcükleri kullanmak doğru değildir.

D.     Yabancı sözcüklerin Türkçe karşılığını bulup onları kullanmalıyız.

E.      Kullandığımız sözcükleri Türkçeleştirmek ulusal dil bilincimizin bir gereğidir.

Cevap: A

 

29.  30 000 eserin sergilendiği Louvre Müzesi’nin girişinde şemsiye, paket, çanta gibi fazlalıkları bırakacağınız bölümler var. Ayrıca paltolarınız için vestiyerler de bulunuyor. Saatlerce kalınabilecek olan müzede keyifle dolaşabilmemiz için her şey düşünülmüş. Eğer hastanız ya da bebeğiniz varsa onlar da unutulmamış. Tekerlekli arabalar ve bunları çıkarıp indirebileceğiniz asansörler hizmetinizde. Bütün bu hizmetlerin ücretsiz olduğunu da söylemek gerekir.

       Bu parçada Louvre Müzesi’yle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

Cevap: B

 

30.  Günümüzde okur, güzel kitapları bulup okumak istiyor. Bunun için de eleştirmenlerin yazdıklarına koşuyor. Ama eleştirmenler belli bir kitap üzerinde birleşmedikleri için de okur şaşkına dönüyor. Demek okur, kitap seçmeden önce bir eleştirmen seçmek zorunda. Hem de beğenisine güvenebileceği bir eleştirmen....

       Bu parçada aşağıdakilerin hangisine değinilmemiştir?

A.     Okurun amacına

B.     Okurun kitap seçiminde izlediği yola

C.     Okurun kitap seçiminde yaşadığı soruna

D.     Okurun ne yapması gerektiğine

E.      Okurun, eleştirmenleri yetersiz bulduğuna

Cevap: E

31.


işleminin sonucu kaçtır?

 

 


 

Cevap: A

 

32.


işleminin sonucu kaçtır?

 

       A. 2          B. 8                 C. 18               D. –20             E. 30

Cevap: B

 

33.

işleminin sonucu kaçtır?

        A. 2         B. 5                 C. 10               D. 12               E. 24

 

Cevap: C

 

34. 

işleminin sonucu kaçtır?

       A. 2          B. 3                 C. 5                 D. 6                 E. 7

Cevap: C

35.

işleminin sonucu kaçtır?

 

       A. 2          B. 3                 C. 4                 D. 5                 E. 6

Cevap: B

 

36. Aşağıdaki çarpma işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?


       A. 805500               B. 805500           C. 805500            D. 805500       E. 805500      

Cevap: E

 

37.  Bir kesrin paydası payından 5 büyüktür. Bu kesrin paydasına 1 eklendiğinde elde edilen kesir, kesrine eşit olmaktadır. Buna göre, ilk kesrin paydası kaçtır?

       A. 3          B. 4                 C. 5                 D. 6                 E. 7

Cevap: E

 

38.


       Yukarıdaki çarpma tablosunda a, b ve c birer pozitif tamsayıyı göstermektedir. Buna göre c kaçtır?

       A. 4          B. 8                 C. 16               D. 20               E. 24

Cevap: A

 

39. Rakamları birbirinin aynı olan üç basamaklı bir sayının, rakamları toplamına bölünmesiyle elde edilecek sonuç kaçtır?

       A. 101      B. 100             C. 99               D. 57               E. 37

Cevap: E

 

40.  a sayısı b sayısının iki katına bölündüğünde bölüm c+2 kalan 2 dir. Aynı a sayısı c sayısının iki katına bölündüğünde ise bölüm b, kalan d dir.

        a, b, c, d pozitif tamsayılar olduğuna göre, d aşağıdakilerden hangisi olamaz?

       A. 6          B. 7                 C. 10               D. 14               E. 18

Cevap: B

 

41.   Rakamlarının sayı değerlerinin çarpımı 30 olan kaç tane 3 basamaklı pozitif tamsayı vardır?

       A. 3          B. 4                 C. 5                 D. 6                 E. 8

Cevap: D

 

42.   ad ve cb iki basamaklı sayılar ve

       


        olduğuna göre, ad-cb farkı kaçtır?

       A. 30        B. 26               C. 24               D. 12               E. 8

Cevap: C

 

43.   24, x, 2x sayılarının aritmetik ortalama sı 80 olduğuna göre x kaçtır?

       A. 48        B. 60               C. 70               D. 72               E. 80

Cevap: D

 

44.  


olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi negatiftir?

 

A.       a.c(b-c)

B.        (a–b)(b–c)

C.       (c–b)(a–b)

D.       b.a(b–c)

E.        a.b(a–c)

Cevap: C

 

45.  a, b, c birbirinden farklı pozitif tam–sayılar ve


olduğuna göre, a + b + c toplamının en küçük değeri kaçtır?

       A. 9          B. 11               C. 14               D.16                E. 20

Cevap: B

 

46. 


ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir?

       A. 2          B. a.b              C. a                 D. b                 E. a+b

Cevap: A

 

47. 


ifadesinin en sade şekli aşağıdakilerden hangisidir?

      


Cevap: C

 

48.  

olduğuna göre, x’in alabileceği en küçük pozitif tamsayı değeri kaçtır?

 

       A. 2          B. 3                 C. 4                 D. 5                 E. 6

Cevap: E

49.   x gerçel sayı olmak üzere, x2 –8x + 12 ifadesinin en küçük değeri kaçtır?

       A. –4        B. –3               C. –2               D. –1               E. 0

Cevap: A

 

50.   Bir iskeleden x’e 20, y’ye 40, z’ye 60 dakikada bir vapur kalkmaktadır. Bu üç vapur iskeleden ilk kez saat 10.30’da aynı anda hareket etmektedir. Bu üç vapur, ikinci kez saat kaçta aynı anda hareket edecektir.

       A. 11.30   B. 12.00          C. 12.30          D. 13.30          E. 14.00

Cevap: C

 

51.   120 gr. Tuzlu su karışımında tuz oranı %25 tir. Bu karışımın tuz oranının 540’a yükseltilmesi isteniyor. Bunun için karışımdan kaç gr su buharlaştırılmalıdır?

       A. 60        B. 55               C. 50               D. 45               E. 40

Cevap: D

 

52.   Bir araç gideceği yolun yarısını gittikten sonra, hızını 3 katına çıkarıyor. Araç bu yolun tamamını 8 saatte gittiğine göre, yolun ikinci yarısını kaç saatte gitmiştir?

       A. 6          B. 5                 C. 4                 D. 3                 E. 2

Cevap: E

 

53.   Servet bir işi, Gürsel’in bitirdiği sürenin 2 / 3’si kadar sürede bitirebilmektedir. Aynı işi ikisi birlikte 4 günde bitirebildiklerine göre, Gürsel tek başına kaç günde bitirebilir.

       A. 6          B. 7                 C. 8                 D. 9                 E. 10

Cevap: E

 

54.  Ezgi’nin yaşı, babasının yaşanın 3 / 8 katıdır. Babası Ezgi’den 30 yaş büyük olduğuna göre, Ezgi’nin yaşı kaçtır?

       A. 8          B. 15               C. 18               D. 20               E. 24

Cevap: C

 

55.   Bir sınıfın yoklama listesinden rastgele okunan bir ismin kız öğrenciye ait olma olasılığı 2 / 9 dur. Bu sınıfta 49 erkek öğrenci olduğuna göre, toplam kaç öğrenci vardır?

       A. 63        B. 65               C. 73               D. 76               E. 81

Cevap: A

 

56.   Aşağıdaki grafik bir kırtasiyecide satılan silgi, kalem ve defterlerin satış fiyatlarını göstermektedir.

       


        Buna göre 2 defter, 1 kalem ve 1 silginin toplam fiyatı kaç TL’dir?

A.     1.400.000

B.     1.800.000

C.     2.000.000

D.     2.100.000

E.      2.400.000

Cevap: D

 

57.


 

       


 

        Yukarıdaki şekilde  açısının açıortayı olduğuna göre x kaç cm’dir?

       A. 1          B. 2                 C. 3                 D. 3,5              E. 4

Cevap: C

 

58.


        Yukarıdaki verilere göre  uzunluğu kaç cm’dir?

       A. 36        B. 32               C. 30               D. 27               E. 25

Cevap: D

 

59.   Bir kenarı 3 cm olan küçük küpler kullanılarak hacmi en küçük olacak biçimde farklı bir küp oluşturuluyor.

        Oluşturulan küpün tüm yüzeyi kaç cm2’dir?

       A. 216      B. 210             C. 208             D. 196             E. 180

Cevap: A

 

60.   Yarıçapının uzunluğu 3 birim olan dairenin alanı A, bir kenarının uzunluğu 6 birim olan eşkenar üçgenin alanı B ve bir kenarının uzunluğu 4 birim olan karenin alanı C’dir. Buna göre aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?

A.     A

B.     A

C.     C

D.     B

E.      B

Cevap: E

 

 
HERKESE AÇIK
KONU ÖZETLERİ
Eğitim Bilimleri
Türkçe
Matematik
Tarih
Coğrafya
Yurttaşlık Bilgisi
Hukuk
İktisat
İşletme
Kamu Yönetimi
Maliye
Muhasebe
HERKESE AÇIK
DENEME SINAVLARI
Eğitim Bilimleri
Türkçe
Matematik
Tarih
Coğrafya
Yurttaşlık Bilgisi
Hukuk
İktisat
İşletme
Kamu Yönetimi
Maliye
Muhasebe
Duyurular
YENİ ÜYE KAYITLARIMIZ KAPATILMIŞTIR 01.01.2014
 
Lisans Düzeyi Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Konu Dağılımları Güncellendi 17.04.2013
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 16.04.2013
 
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Test Konularının Ağırlıkları ve Örnek Sorular 27.02.2013
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri (KPSS-2012/6): Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması 03.01.2013
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri (KPSS-2012/5): Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması 24.12.2012
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 20.12.2012
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İçin (KPSS-2012/5) Tercih Yapan/Tercih Yapacak Adayların Dikkatine 19.12.2012
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 12.12.2012
 
KPSS-2012/2 Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme Sonuçları 30.11.2012
 
| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfası Yap | Arkadaşına Tavsiye Et | Bize Ulaşın | Reklam Verin |
© Copyright 2004-2017  -  KPSSOnline.com

SiteRehber.com
KPSS Online - KPSS 2013, KPSS hakkında aradığınız her şey burada... KPSS Dersleri, Kamu Personeli Seçme Sınavı, KPSS sınavına hazırlık için soru bankası. KPSS deneme sınavları, Çıkmış KPSS Hukuk, İktisat, İşletme, İngilizce, Eğitim Bilimleri Soruları, OSYM, ÖSYM, ÖSS, OSS, KPSS 2008, KPSS 2009, KPSS 2010, KPSS 2011, KPSS 2012