Kullanıcı Adı
Şifre
Şifremi Unuttum
Ana Sayfa | Konu Özetleri | Deneme Sınavları | Soru Bankası | Duyurular | Sınav Sonuçları | Personel İlanları | 19 Kasım 2017 Pazar
Konu Özetleri
KPSS-A Konuları
KPSS-B Konuları
KPSS-SB Konuları
Deneme Sınavları
KPSS
KPSS-A
KPSS-SB
Bilgi
 Online Ziyaretçi: 78
Arama
 
Soru Bankası
KPSS Soruları
KPSS-A Soruları
KPSS-SB Soruları
Diğer Sınavlar
Sınav Sonuçları
KPSS Sonuçları
KPSS-SB Sonuçları
Diğer Sınav Sonuçları
İnsan Kaynakları
Personel İlanları
Sorularla KPSS
Verimli Ders Çalışma
Kişisel Gelişim
İlkyardım
Linkler
İlköğretim
Gezi Rehberi
Ansiklopedi
İlköğretim Kaynakları
Son Depremler
Web Hosting
Sayısal Loto
Şans Topu
İnternet Rehberi
İlkyardım Eğitim Mrk.
İlkyardım Eğitim Mrk.
Soru Bankası
 
2004 GENEL KÜLTÜR VATANDAŞLIK BİLGİSİ VE GÜNCEL SORULARI SORULARI



1) TBMM tatildeyken TSK'nın kullanılmasına kim karar verir?
Cevap: Cumhurbaşkanı
2) Belediye başkan adayının adaylığını kim onaylar?
Cevap: YSK
3) Hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değildir?
Cevap: Kanun değişikliklerini halkoyuna sunmak (Sadece anayasa değişikliklerini belli durumlarda halkoyuna sunabilir)
4) Bir bakana kim vakalet eder?
Cevap: Başka bir bakan (Bir bakan en fazla bir bakana vekalet edebilir.)
5) Hangisi 1982 anayasasının özelliklerindendir?
Cevap: Hükumetin TBMM'ye karşı sorumlu olması
6) Türkiye hangisinin yargı kararlarının bağlayıcılığını kabul etmiştir?
Cevap: AİHM
7) Hangisi olanüstü hal, sıkıyönetim vb. hallerde bile sınırlamaz?
Cevap: Vicdan hürriyeti
8) Dilekçe hakkı nedir?
Cevap: Vatandaşların veya belli konularda yabancıların yetkili makamlara ve TBMM'ye dilekçe sunarak cevap alma hakkına sahip olması.
9) Ara seçim nedir?
Cevap: İki genel seçim arasında boşalan milletvekillikleri için yapılan seçimdir. Anayasaya göre genel seçimlerden 30 geçmeden ve 1 yıl kala yapılmaz. Ancak TBMM üyeliklerinin %5'inin boşalması durumunda derhal ara seçime gidilir. Güncel Sorular
10) Hangisi sosyoekonomik açıdan en gelişmiş bölgemizdir?
Cevap: Marmara Bölgesi
11) Hangisi Türkiye'deki çarpık kentleşme hakkında doğru değildir?
Cevap: Çarpık kentleşme sadece belli yerlerde olduğu için diğer bölgelere ulaşım (? Altyapı) hizmetleri kolay gtürülmektedir?
12) Çocuk Ölümleriyle ilgili hangisi yanlıştır?
Cevap1: Çocuk ölümleri genellikle çiçek hastalığından kaynaklanmaktadır.
13) TBMM tatildeyken TSK'nın kullanılmasına kim karar veri
Cevap: Cumhurbaşkanı

14) Belediye başkan adayının adaylığını kim onaylar?
Cevap: YSK

15) Hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değildir?
Cevap: Kanun değişikliklerini halkoyuna sunmak (Sadece anayasa değişikliklerini belli durumlarda halkoyuna sunabilir)

16) Bir bakana kim vekalet eder?
Cevap: Başka bir bakan (Bir bakan en fazla bir bakana vekalet edebilir.)

17) Hangisi 1982 anayasasının özelliklerindendir?
Cevap: Hükumetin TBMM'ye karşı sorumlu olması

18) Türkiye hangisinin yargı kararlarının bağlayıcılığını kabul etmiştir?
Cevap: AİHM

19) Hangisi olanüstü hal, sıkıyönetim vb. hallerde bile sınırlamaz? Cevap: Vicdan hürriyeti

20) Dilekçe hakkı nedir?
Cevap: Vatandaşların veya belli konularda yabancıların yetkili makamlara ve TBMM'ye dilekçe sunarak cevap alma hakkına sahip olması.

21) Ara seçim nedir?
Cevap: İki genel seçim arasında boşalan milletvekillikleri için yapılan seçimdir. Anayasaya göre genel seçimlerden 30 geçmeden ve 1 yıl kala yapılmaz. Ancak TBMM üyeliklerinin %5'inin boşalması durumunda derhal ara seçime gidilir.

22) Hangisi Türkiye'deki çarpık kentleşme hakkında doğru değildir?
Cevap: Çarpık kentleşme sadece belli yerlerde olduğu için diğer bölgelere Altyapı hizmetleri kolay gotürülmektedir?

23) Çocuk Ölümleriyle ilgili hangisi yanlıştır? Cevap: Çocuk ölümleri genellikle çiçek hastalığından kaynaklanmaktadır.

24) Dış ticaret açığını kapatmak için hangisi yapılmaz.
Cevap: Dış alımı artırmak

25) TBMM tatildeyken TSK'nın kullanılmasına kim karar veri
Cevap: Cumhurbaşkanı

26) Belediye başkan adayının adaylığını kim onaylar?
Cevap: YSK

27) Hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değildir?
Cevap: Kanun değişikliklerini halkoyuna sunmak (Sadece anayasa değişikliklerini belli durumlarda halkoyuna sunabilir)

28) Bir bakana kim vekalet eder?
Cevap: Başka bir bakan (Bir bakan en fazla bir bakana vekalet edebilir.)

29) Hangisi 1982 anayasasının özelliklerindendir?
Cevap: Hükumetin TBMM'ye karşı sorumlu olması

30) Türkiye hangisinin yargı kararlarının bağlayıcılığını kabul etmiştir?
Cevap: AİHM

31) Hangisi olanüstü hal, sıkıyönetim vb. hallerde bile sınırlamaz? Cevap: Vicdan hürriyeti

32) Dilekçe hakkı nedir?
Cevap: Vatandaşların veya belli konularda yabancıların yetkili makamlara ve TBMM'ye dilekçe sunarak cevap alma hakkına sahip olması.

33) Ara seçim nedir?
Cevap: İki genel seçim arasında boşalan milletvekillikleri için yapılan seçimdir. Anayasaya göre genel seçimlerden 30 geçmeden ve 1 yıl kala yapılmaz. Ancak TBMM üyeliklerinin %5'inin boşalması durumunda derhal ara seçime gidilir.

34) Hangisi Türkiye'deki çarpık kentleşme hakkında doğru değildir?
Cevap: Çarpık kentleşme sadece belli yerlerde olduğu için diğer bölgelere Altyapı hizmetleri kolay gotürülmektedir?

35) Çocuk Ölümleriyle ilgili hangisi yanlıştır? Cevap: Çocuk ölümleri genellikle çiçek hastalığından kaynaklanmaktadır.

36) Dış ticaret açığını kapatmak için hangisi yapılmaz.
Cevap: Dış alımı artırmak

37)cumhurbaşkanının görevleri(kanunları referanduma sunmaz sadece anayasa değişikliklerini sunar)

38)belediye başkanlığı(yüksek seçim kurulu)

39)vekalet(bakanlardan biri)

40)dilekçe hakkı(kuruluşlara talep-şikayet)

41)olağanüstü haller(vicdan hürriyeti)

42)türkiyenin taraf olduğu antlaşmarar(avrupa insan hakları mahkemesi)

43)82 anayasası(hükümet tbmm'ye karşı sorumludur)

44)Ara seçim(milletvekili sayısı yeterince düşünce yapılan seçimdir)

45-Hükümet parlementoya karşı sorumludur
Vatandaşlık Soruları

46) TBMM tatildeyken TSK'nın kullanılmasına kim karar veri
Cevap: Cumhurbaşkanı

47) Belediye başkan adayının adaylığını kim onaylar?
Cevap: YSK

48) Hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değildir?
Cevap: Kanun değişikliklerini halkoyuna sunmak (Sadece anayasa değişikliklerini belli durumlarda halkoyuna sunabilir)

49) Bir bakana kim vakalet eder?
Cevap: Başka bir bakan (Bir bakan en fazla bir bakana vekalet edebilir.)

50) Hangisi 1982 anayasasının özelliklerindendir?
Cevap: Hükumetin TBMM'ye karşı sorumlu olması

51) Türkiye hangisinin yargı kararlarının bağlayıcılığını kabul etmiştir?
Cevap: AİHM

52) Hangisi olanüstü hal, sıkıyönetim vb. hallerde bile sınırlamaz?
Cevap: Vicdan hürriyeti

53) Dilekçe hakkı nedir?
Cevap: Vatandaşların veya belli konularda yabancıların yetkili makamlara ve TBMM'ye dilekçe sunarak cevap alma hakkına sahip olması.

54) Ara seçim nedir?
Cevap: İki genel seçim arasında boşalan milletvekillikleri için yapılan seçimdir. Anayasaya göre genel seçimlerden 30 geçmeden ve 1 yıl kala yapılmaz. Ancak TBMM üyeliklerinin %5'inin boşalması durumunda derhal ara seçime gidilir.

55- Öncelikle Karamanoğulları ile ilgil soruya açıklık getirelim. Bu sorunun cevabı Anadolu Selçuklu ve Konya olacak. (Kaynak ÖNDE YAY. LİSE TARİH I, Syf 264) Burada Karamaoğulları beyliği anlatılarak başkentinin önce Karaman daha sonrada KONYA olduğu açıklanmış.

56- Eski Türklerde devlet işlerinin görüşüldüğü yer sadece KURULTAY olacak. Çünkü TOY eski türklerde düğün anlamındaymış. EE düğünde de devlet işleri göşelemeyeceğine göre...

57- Arkadaşlar bende bu soruda şüpheliyim. Soru üç öncüllü I.TBMM hükümetiyle ilgili. Soruda hangisi I.TBMM döneminde çıkarılmıştı. Öncülleri ise 1. Hıyaneti Vataniye II. Ağnam vergisinin artırılması ve III. hıyaneti Vataniye. Bana sorarsanız bunalrın üçüde I.Tbmm döneminde çıkarıldı. I ve III de eminim (bazı arkadaşlarımız Tekalifi Milliye emirlerinin M. Kemal tarafından çıkarıldığını açıklamış ancak bu yanlıştır bu emirler I. TBMM döneminde çıkarıldı(Kaynak Ink. Tarihi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılapları, Siyasal yayınevi Ankara, syf 128). Benim süphem ise ağnam vergisi ile ilgili ben sanki bunu bir yerde okudum bu öncülde Tekalifi Milliye emirleri içindeydi ancak emin değilim.

58 Bu soruda balkan paktı hakkında. Bana sorarsanız bu sorunun tek öncülü doğru o da II. Dünya Savaşının başlamasıdır. Bazı arkadaşlarımız bunun cevabını kutuplaşmalar olarak göstermiş ancak buda doğru değildir arkadaşlar. Çünkü '. Dünya savaşında kutuplaşma olmadı sadece Alm ve İtalya tehdidine karşı kıta Avrupasında birleşme oldu. Zaten savaş öncesi ve sonrası Balkan Antahtına katılan ülkelerin hiçbiri Alm ve İtalyanların tarafına geçmedi aksine İtalya Savşata çekildi ve Alm yalnız kaldı. Dolayısıyla Bloklaşmalar bu savaşla ilgili değil I. Dünya Savaşıyla ilgilidir. Ayrıca Güvender Yay ÖSS Tarih kitabıda paktun dağılma nedenini sadece II. Dünya savaşı olarak göstermiş.

59- İslamiyet öncesi Türklerde devlet memleket işleri yılda iki kez toplanan kurultayda görüşülürdü. Devlet meclisi anlamı taşıyan bu meclise toy, üyelerine de toygun denirdi...

60-Birinci dünya savaşı sonunda barış antlaşmalarının gerçekçi olmaması yeni bir dünya savaşının adımlarının atılmasına yol açtı... 1930 yılından sonra Almanya ve İtalya nın silahlanması ve saldırgan tutumları... Sonunda Almanya ve İtalya nın tehditlerine karşı Balkan Antantı kuruldu...

61-İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde meclise "toy" denir. Bu sorunun cevabı "Kurultay" ve "Toy" olacak, Hangisi 1. TBMM döneminde çıkarılır?" değildi soru... "Hangisi TBMM tarafından çıkarılmıştır?" şeklindeydi. Bu durumda Tekalif-i Milliye cevaplar arasında yok.

62- Kadının kararlarını hangisi değiştirir?
Cevap: Şeyhülislam (Kazasker sadece askeri davalara bakar)

63- Soyadı Kanunu hangi konularda kolaylıklar sağlamıştır.
Sosyal - Siyasal - Ekonomik
Cevap: Sadece sosyal

64- Siyasi partilerin mali denetimini Anayasa Mahkemesi Sayıştay aracılığı ile yapar

65- Milletvekilleri sadece seçildikleri bölgeyi değil tüm milleti temsil eder

66- Seçimlerin yenilenmesi kararından sonra mevcut meclis görevine devam eder (Not: Erken seçim zamanında geçici bakanlar kurulu )

67- Doğrudan CB bağlı kurum Devlet Denetleme Kurumudur

68- Türk anadan ve Türk babadan doğan çocuk Türktür

69- 1982 anayasasında BDDK yoktur

70- seçimlerin 5 senede bir yapılması anayasanın değiştirilemeyecek hükümlerinden değildir

71- Bireysel başvuru (1947 yılında alınmıştır) AİHM

72- AB içinde euro kulanmayan ülke İngilteredir

73- Gensoru en az 20 milletvekilinin talebi ile bir bakanın ya da bakanlar kurulunun düşürülmesine yönelik istektir

74) TBMM tatildeyken TSK'nın kullanılmasına kim karar veri
Cevap: Cumhurbaşkanı

75) Belediye başkan adayının adaylığını kim onaylar?
Cevap: YSK

76) Hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden değildir?
Cevap: Kanun değişikliklerini halkoyuna sunmak (Sadece anayasa değişikliklerini belli durumlarda halkoyuna sunabilir)

77) Bir bakana kim vakalet eder?
Cevap: Başka bir bakan (Bir bakan en fazla bir bakana vekalet edebilir.)

78) Hangisi 1982 anayasasının özelliklerindendir?
Cevap: Hükumetin TBMM'ye karşı sorumlu olması

79) Türkiye hangisinin yargı kararlarının bağlayıcılığını kabul etmiştir?
Cevap: AİHM

80) Hangisi olanüstü hal, sıkıyönetim vb. hallerde bile sınırlamaz?
Cevap: Vicdan hürriyeti

81) Dilekçe hakkı nedir?
Cevap: Vatandaşların veya belli konularda yabancıların yetkili makamlara ve TBMM'ye dilekçe sunarak cevap alma hakkına sahip olması.

82-islamiyet oncesi turk devletlerinde ekonomik sosyal siyasi isler nerde gorusulurdu..toy..kurultay--il

83-1.beş yıllık sanayi planı hangi yıl uygulanmaya başlandı?(1934)

84-Amasya görüşmelerinde İstanbul hükümetinin TBMM yle anlaşması Kongrelerde alınan dışpolitika ilie
ilgili kararlardan hangisini kabul ettiğini gösterir?(Manda ve himaye kabul edilemez)

85-Hangisi Ege bölgesinin özelliklerinden değildir?(Göl sayısı fazladır mı ne buna benzer bir şey olacaktı bence)

86-Aşağıdakilerden hangisi aşar vergisinin özelliklerinden değildir?

87-Ege ve Karadeniz Bölgelerinin karşılaştırılmasıyla ilgili bir soru(Cevap:dağların uzanış yönü)

88.Yabancılardan alınan bütün şirketlerin ulusallaştırılması ve bunların devletin öz kaynaklarıyla yönetilmesi hangi ilkelerdendir-milliyetçilik ve devletçilik-

89.tekalifi milliye,hıyaneti vataniye,ağnam vergileri hangileri TBMM tarafından çıkarılmıştır

90.1982 anayasasının özelliklerindendir-Hükümetin TBMM'ye karşı sorumlu olması

91.Hangisi Lozandan sonra da çözüme kavuşturulmamıştır-Ege adalarında asker sayısı-
Hangisi 1923 değişikliklerinden değildir?(Devletin dini islamdır)

92-Aşağıdakİkelden hangisi 1982 Anayasasında düzenlenmiştir?
---- Bankacılık düzenleme ve denetleme kurulu

93-Tarihten bir soru vardı tam olarak hatırlamıyorum.Ama hatırladığım kadarıyla Ankara antlaşması ile bir olayın daha ortak özelliğini soruyordu? -İtilaf devletleri arasında görüş ayrılığının ortaya çıkması

94-Millet vekillerin temsili ile alakalı bir soru .Metnini tam olarak hatırlamıyorum;ama sorunun cevabını Anayasadan baktım.(Bütün milleti temsil ederler olacaktı)

95-coğrafya sorusu:Çanakkale ve başka bir kent harita üzerinde gösteriliyor hangisi aynı olamaz soruyor(Yerel saatleri olacaktı)

96--Siyasi partilerin Mal denetimini hangi kurum yapar? ANAYASA MAHKEMESİ olacaktı

97-Türkiye'de erozyonun sebeplerini soruyordu (yağışın fazla olması ve yerşekilleri


98-meclis ve Geçiçi bakanlar kurulu vardı cevap :Geçiçi bakanlar kurulu (Anayasaya baktım)

99-Bireysel Başvuru hakkı ile ilgili.cevap:AİHM

100-Aşağıdakilerden hangisi 1982 Anayasasında değiştirilemeyecek hükümler arasında yer almaz
Cevap:TBMM seçimlerinin 5 yılda bir yapılması


 

 
HERKESE AÇIK
KONU ÖZETLERİ
Eğitim Bilimleri
Türkçe
Matematik
Tarih
Coğrafya
Yurttaşlık Bilgisi
Hukuk
İktisat
İşletme
Kamu Yönetimi
Maliye
Muhasebe
HERKESE AÇIK
DENEME SINAVLARI
Eğitim Bilimleri
Türkçe
Matematik
Tarih
Coğrafya
Yurttaşlık Bilgisi
Hukuk
İktisat
İşletme
Kamu Yönetimi
Maliye
Muhasebe
Duyurular
YENİ ÜYE KAYITLARIMIZ KAPATILMIŞTIR 01.01.2014
 
Lisans Düzeyi Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) Konu Dağılımları Güncellendi 17.04.2013
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 16.04.2013
 
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT): Test Konularının Ağırlıkları ve Örnek Sorular 27.02.2013
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri (KPSS-2012/6): Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması 03.01.2013
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İşlemleri (KPSS-2012/5): Yerleştirme Sonuçlarının Açıklanması 24.12.2012
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 20.12.2012
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme İçin (KPSS-2012/5) Tercih Yapan/Tercih Yapacak Adayların Dikkatine 19.12.2012
 
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Yapmak İçin Adaylardan Tercih Alınması 12.12.2012
 
KPSS-2012/2 Devlet Personel Başkanlığı Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Kadro ve Pozisyonlarına 2. Yerleştirme Sonuçları 30.11.2012
 
| Sık Kullanılanlara Ekle | Giriş Sayfası Yap | Arkadaşına Tavsiye Et | Bize Ulaşın | Reklam Verin |
© Copyright 2004-2017  -  KPSSOnline.com

SiteRehber.com
KPSS Online - KPSS 2013, KPSS hakkında aradığınız her şey burada... KPSS Dersleri, Kamu Personeli Seçme Sınavı, KPSS sınavına hazırlık için soru bankası. KPSS deneme sınavları, Çıkmış KPSS Hukuk, İktisat, İşletme, İngilizce, Eğitim Bilimleri Soruları, OSYM, ÖSYM, ÖSS, OSS, KPSS 2008, KPSS 2009, KPSS 2010, KPSS 2011, KPSS 2012